Over Dita

Geboren in Den Helder, opgegroeid in Zaandam, daarna verhuisd naar Heerhugowaard en sinds 1995 wonend in Hoorn. Opgegroeid met een vader die schilderde.

Tijdens het vervolgonderwijs ontdekte Dita het portrettekenen. Door de jaren heen heeft ze op kunstmarkten gestaan, geëxposeerd en uiteindelijk is ze in 1986 begonnen aan de akte tekenen op de Pabo in Alkmaar. Hier maakte ze kennis met acrylverf. Dit werkte vernieuwend.

in 1986 is ze gaan lesgeven op obs De Tandem, eerst in de hoogste groep en al gauw in vier andere groepen. Dit duurde tot 1992 ivm fusie stopte ze daar. Ook heeft ze aan diverse kunstprojecten meegedaan, o.a. Op Bommelstein (Oecumenische school voor speciaal onderwijs), Bonhoeffer college, Castricum. Diverse keren demonstraties portrettekenen. Daarna gewerkt bij atelier (Broek op Langedijk), en Galerie tussen de poortjes, in Hoorn. In 1996 deden haar groepen voor 't eerst mee met de landelijke wedstrijd het 'Talens Palet'. Één van haar cursisten won de hoofdprijs, en elk jaar daarna kwamen er winnaars uit haar groepen.

Ze kreeg een uitnodiging om met een schilderij mee te doen aan een expositie in het Museum voor Communicatie te Den Haag. Bij Royal Talens deed ze verschillende masterclasses (Gel & Mediums, H2oil, Porcelein schilderen, Cobraverf). Ook heeft ze meegedacht over het uiterlijk van de Cobra studieverf, en heeft ze de start van Spraypaint mogen testen. In 2013 kreeg ze een opdracht om een cover voor een jeugdboek te illustreren.
In 2014 heeft ze een boek gemaakt *Creative Hands (Creatieve Handen) met werkstukken van haar cursisten. De groepen hebben in de loop der jaren de naam 'Schilderskring Indigo' gekregen. Ook staat er op YouTube een fotoboek met haar werk. (Zie links, review SaalDigital fotoboek) Ook heeft ze een uitleg gegeven op YouTube over digitaal schilderen.

Inmiddels huurt ze al vele jaren een mooie ruimte in MFA de Horst te Heerhugowaard.

2015 heeft ze een masterclass epoxygieten gedaan en in 2016 heeft ze haar certificaat Cobraverf behaald. Ook is haar gevraagd haar schilderij te exposeren in het Monet Atelier te Zaandam. Dita maakt ook digitaal werk via de iPad pro. Deze laat ze drukken als kunstkaarten en zijn tevens te bestellen. Ook bestaat de mogelijkheid om een schilderij in print te bestellen, bv op Alu-Dibond of canvas.

Sinds September 2020 is ze gecertificeerd kunstenaar en mag ze de letters CA achter haar naam zetten. Ze hierdoor internationaal via die website te vinden.

Tevens fotografeert ze graag en ook het foto bewerken is één van haar hobby's geworden. En inmiddels zijn er ook foto's van haar gepubliceerd.
KVK nr.65424247, BTW nr.NL001253186B74, Lid BBK, Lid NABK